За млякото

Още от ранна възраст човекът е закърмен с майчино мляко, като източник на жизнено важни хранителни вещества. С течение на годините хората са започнали да консумират различни видове млека от домашни животни, както и да приготвят любими млечни продукти за своята трапеза, основно сирене и кашкавал.

Киселото мляко се получава в резултат на протичане на млечно – кисела ферментация в млякото. Кравето кисело мляко се произвежда в балканските държави, но става актуално и в други страни по света поради добрите му вкусови, диетични и лечебни качества. Микроорганизмите, които участват в ферментационният процес на киселото мляко са: Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Намират се в съюз между двете бактерии (симбиотична връзка), който е ползотворен за тяхното оцеляване и ефикасност само когато са заедно.

Киселото мляко както и прясното са полезни за хора от всички възрасти. Съдържанието на калций и белтъчини го прави особено подходящо за малки деца и юноши, които са в активна спортна и мисловна възраст. Също така е доказано, че хората употребяващи редовно мляко са с по-силен имунитет от тези, които не консумират.
Млякото е източник не само на приятно усещане за небцето, но и за пълноценно и крепко здраве.